You are here:

Interim CISO

+One

Interim CISO

Een chief information security officer (CISO) is voor bedrijven van essentieel belang. We zien dat cybercriminelen steeds slimmer worden en wanneer u daar als organisatie niets tegenover zet, wordt uw organisatie een makkelijke prooi. Een CISO heeft de kennis in huis om uw veiligheidsrisico’s te beperken waar nodig. Meer weten over wat een CISO voor uw organisatie kan betekenen? Lees dan snel verder!

Chief information security officer

Een Chief Information Security Officer (CISO) is verantwoordelijk voor het beveiligen van de informatie en gegevens van een organisatie. Deze rol omvat het opstellen van een beveiligingsbeleid, het beheren van risico’s, het reageren op beveiligingsincidenten en het trainen van medewerkers in beveiligingspraktijken. De CISO werkt nauw samen met verschillende afdelingen, zoals IT en HR, om de beveiliging te integreren in alle bedrijfsprocessen.

Daarnaast houdt de CISO toezicht op de naleving van relevante wet- en regelgeving en stippelt hij of zij een langetermijnvisie uit voor informatiebeveiliging in lijn met de bedrijfsdoelstellingen.

functionaris gegevensbescherming

Waarom een Interim CISO inhuren?

Het inhuren van een Chief Information Security Officer (CISO) is cruciaal voor bedrijven omdat zij gespecialiseerd toezicht houden op de bescherming van bedrijfsinformatie en -gegevens. In een tijd waar cyberdreigingen toenemen, waarborgt een CISO dat beveiligingsstrategieën worden geïmplementeerd en bijgewerkt.

Een CISO zorgt niet alleen voor technische veiligheid, maar creëert ook een cultuur van bewustzijn onder medewerkers. Door nauw samen te werken met verschillende afdelingen, verzekert de CISO dat beveiliging in alle processen geïntegreerd wordt. Een CISO draagt ook bij aan het voldoen aan wet- en regelgeving, waardoor het risico op boetes en reputatieschade vermindert.

Wat doet een Chief information security officer

Beveiligen van informatie en privacy

De CISO is de bewaker van zowel de informatiebeveiliging als de privacy van een organisatie. Een CISO is ondersteunt in het beschermen van bedrijfsdata tegen cyberaanvallen, datalekken en andere dreigingen, maar ook in het waarborgen van de privacy van klanten, medewerkers en andere stakeholders. Dit doet een CISO door beveiligingsmaatregelen en -technologieën te implementeren, zoals encryptie en firewalls, en door te zorgen voor naleving van privacywetgeving zoals de algemene verordening gegevensverwerking (AVG).

Uitvoeren van interne controles

Een CISO is verantwoordelijk voor het instellen en uitvoeren van interne controles om te verzekeren dat beveiligingsmaatregelen effectief zijn. Dit omvat regelmatige audits, penetratietesten en het monitoren van systemen en netwerken op ongebruikelijke of verdachte activiteiten. Deze controles helpen eventuele zwakke plekken in de beveiliging te identificeren voordat ze kunnen worden uitgebuit, zodat de ICT infrastructuur optimaal blijft functioneren.

Bepalen welke risico’s er spelen

Een belangrijke taak van de CISO is het beoordelen van de risico’s waarmee de organisatie wordt geconfronteerd. Denk aan het analyseren van potentiële bedreigingen, het evalueren van de kwetsbaarheden van de organisatie en het inschatten van de mogelijke impact van een beveiligingsincident. Door te begrijpen welke risico’s er spelen, kan de CISO prioriteiten stellen en gerichte maatregelen nemen.

Organiseren processen informatiebeveiliging en privacy

De CISO structureert en organiseert de processen die nodig zijn om informatie te beschermen en privacy te waarborgen. Dit betekent dat ze samenwerken met verschillende afdelingen, protocollen opstellen voor hoe gegevens worden opgeslagen en gedeeld en zorgen dat er noodplannen klaarliggen voor het geval er iets misgaat.

Vertalen van het informatiebeveiligings- en privacybeleid naar doelen

De CISO neemt het overkoepelende beveiligings- en privacybeleid van de organisatie en vertaalt dit naar concrete, meetbare doelen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen het verminderen van het aantal beveiligingsincidenten, het verhogen van het bewustzijn van medewerkers of het voldoen aan specifieke regelgevingsnormen.

Organiseren van processen binnen informatiebeveiliging en privacy

De CISO structureert en organiseert de processen die nodig zijn om informatie te beschermen en privacy te waarborgen. Dit betekent dat ze samenwerken met verschillende afdelingen, protocollen opstellen voor hoe gegevens worden opgeslagen en gedeeld en zorgen dat er noodplannen klaarliggen voor het geval er iets misgaat.

 

Medewerkers bewust maken van veiligheidsrisico’s

Een van de grootste beveiligingsrisico’s voor organisaties zijn vaak de eigen medewerkers. Dat is goed te verklaren. Cybercriminelen worden steeds slimmer, waardoor het voor medewerkers lastig is om goed op de hoogte te zijn van alle veiligheidsrisico’s. Ook wanneer een medewerker goed op de hoogte denkt te zijn, kan een CISO aanvullende informatie geven die altijd van pas komt. Daarom doet een CISO aan afdeling informatisering. De CISO deelt de juiste kennis en geeft sturing op tactisch niveau aan de gehele organisatie. Dit kan in de vorm van trainingen of workshops, maar een CISO kan ook met een medewerker meekijken. Een CISO is ook het centrale aanspreekpunt voor vragen rondom veiligheidsrisico’s. bedreigingen en veranderende regelgevingslandschappen en blijft een organisatie niet achter de feiten aanlopen.

Software.

Onze beveiligingsinstrumenten

Ontdek veiligheid op het hoogste niveau met onze geavanceerde beveiligingsinstrumenten, waaronder Rapid7, Microsoft 365 Defender en MicroSoft Sentinel. Onze expertise reikt verder dan de implementatie; wij excelleren in het afstemmen van verschillende oplossingen om een optimale beveiligingsinfrastructuur te creëren.

Benieuwd of uw Informatiebeveiliging en privacy goed geregeld is?

OneSec biedt abonnementen aan om uw Security Officer bij te staan. Indien gewenst, kunnen we ook de functie van Security Officer compleet vervullen door een deskundige professional aan uw team toe te voegen. Dit kan zijn op vaste positie of detachering, fulltime of parttime. Wilt u meer weten over wat +One voor u kan betekenen? Neem dan direct contact op met OneSec voor alle mogelijkheden.

Versterk Uw Beveiliging met OneSec

Bent u geïnteresseerd in het verbeteren van uw beveiliging en het begrijpen van het MITRE ATTACK-framework? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en onze “Denken als Hacker” workshop. Samen kunnen we uw beveiliging naar een hoger niveau tillen en ervoor zorgen dat uw bedrijf optimaal beschermd is tegen cyberdreigingen. Uw beveiliging begint hier.